Ayurveda

Ayurveda betekent de wetenschap (veda) van het leven (ayur). Het is een holistische gezondheidsleer, met aandacht voor lichaam, geest en ziel. De oorsprong ligt in India en de oudste teksten zijn ongeveer 5000 jaar geleden op schrift gesteld.

Gezondheid hangt van veel factoren af; de genen die je van je ouders hebt geërfd, de omgeving waarin je leeft, de manier waarop je in het leven staat en tegen de dingen aankijkt.

De constitutie  (ofwel je eigen unieke natuur) waarmee je bent geboren bepaalt voor een groot deel voor welke ziekten en aandoeningen je vatbaar kunt zijn. Ayurvedische behandelingen zijn dan ook altijd persoonlijk; er wordt naar de hele mens gekeken en niet alleen naar de klacht.

Ayurveda kan genezen, maar wordt vooral ook preventief ingezet. Want, wanneer je inzicht hebt in je eigen natuur dan kun je daarnaar gaan leven. Het zelfherstellende vermogen in onszelf wordt hiermee geactiveerd!

 

Uitgangspunten Ayurveda

Volgens de Ayurveda is alles in het hele universum opgebouwd uit vijf elementen: ether, lucht, vuur, water en aarde. Ook de mens bestaat uit deze vijf elementen en ieder individu heeft zijn eigen unieke samenstelling. Die samenstelling bepaalt wat voor type mens je bent, wat je constitutie is.

De Ayurveda kent drie menstypes, dosha’s genaamd: Vata, Pitta en Kapha. Vata bestaat uit ether en lucht, Pitta uit vuur en een beetje water, Kapha bestaat uit water en aarde.

Ieder mens heeft van deze dosha’s iets in zich, maar er overheersen er meestal een of twee. Heel soms zijn ze alle drie even sterk aanwezig. Wanneer de drie dosha’s afzonderlijk en onderling in balans zijn, dan beschermen en ondersteunen zij het lichaam. Zijn ze uit balans, dan kunnen ze voor aandoeningen en ziektes zorgen. Aspecten die de dosha’s kunnen verstoren zijn onder meer verkeerde voeding en/of leefstijl, de seizoenen, of de levensfase waarin je zit. Op die laatste twee aspecten kunnen we zelf geen invloed uitoefenen. Maar, als je weet wat een bepaald seizoen, of je leeftijd, met je doen, dan kun je daar wel je manier van leven op aanpassen en verstoringen beperken.

Door je voeding, je dieet en je leefstijl aan te passen aan je constitutie, kom je zowel lichamelijk als mentaal in balans en word je meer één met de natuur om je heen, waar je tenslotte deel van uitmaakt!

 

doshas

 

Wat is jouw constitutie?

Wil je weten wat je constitutie is? Op internet zijn allerlei dosha testen te vinden, maar je constitutie kan pas goed worden vastgesteld, als er ook een persoonlijk gesprek plaatsvindt. Waarin doorgevraagd wordt én goed naar jouw lichamelijke kenmerken wordt gekeken. Pas dan kan ook een goed advies worden gegeven. Neem gerust contact op voor meer informatie.  Als eerste wordt er een dosha-test afgenomen. Vervolgens kunnen we samen kijken welke voeding en leefstijl het beste bij jou passen.